Privat VS statligt

Privatiseringen känns ju som en fager sommaräng eller hur?
Med privata bolag som konkurerar med de statlig ägda insatserna så som skola, vård och omsorg. Som genom konkurarransen pressar det statliga att bli bättre och därför skapar en bättre miljö för "kunderna", skapar en valfrihet. En valfrihet att som privatperson få välja vilken typ av vård jag vill ha, hur jag vill att min utbildning skall se ut och främst hur bra jag vill att den skall vara.
Är det bara jag som känner att det inte riktig är så?
Det känns snarare som att staten och de privata bolagen kapprustar åt fel håll. Hur kan vi ge så dålig vård som möjligt till högsta möjliga pris? hur mycket kan vi spara av de medel vi har att tillgå? Hur låga löner kan vi betala ut innan någon skriker rakt ut?
Eller är det samma, fast annorlunda?
Medan de anställda i det privata vårdbolaget trånar efter de komunanställdas kollektivavtal så trånar de komunalanställda efter de privatanställdas närhet till de högre uppsatta och deras möjlighet att därigenom påverka.
Är det så att de ute på golvet är och kommer alltid vara missnöjda över deras situation, oavsett hur bra de har det?
För visst har dom det bra? Du som kvalificerad undersköterska, pluggat tre år extra och dragit på dig lite studieskulder. Får ett fantastiskt jobb som personlig assistent. Tunga lyft, utåtagerande beteenden, ensamarbete, besvärliga anhöriga, psykist påfrestande, trötta kollegor, sovande jour. Men det är ju inget problem? det finns ju dem som jobbar under värre förutsättningar!
Och du får ju faktiskt betalt. Då du har en treårig utbildning skall de vara så generösa och betala dig 112kr/timmen!
Sen får du självklart ersättning för obekväm arbetstid!
 
Är detta resultatet av privatiseringen? Att vi fokuserar så mycket på siffror att vi glömmer bort vårdtagarna samt de som skall ta hand om dom?
Handlar inte bra vård om att se till vårdarna? Har vi vårdare som känner stolthet i sitt yrke, känner sig uppskattade och meriterade, vårdare med en solid ekonomisk tillvaro och vårdare som kan ges möjlighet att njuta av sitt jobb så tror jag att vården skulle se helt annorlunda ut.
För faktum är, att jobba med vård är i mångt och mycket faktiskt ett fantastiskt jobb där man verkligen kan börja snacka om att göra skillnad!

Kommentarer
Postat av: Mona Nordin

Bra skrivet Anna,det där ska du lägga ut på ÖA's "Ordet är fritt"!

2013-01-14 @ 14:11:32
Postat av: Maria

bra skrivet!! Skicka ett mail till Vd:n med detta ;)

2013-01-14 @ 14:52:00
Postat av: Victoria

Man blir en stolt arbetskollega! Säger som Mona, öa nästa! :)

2013-01-14 @ 14:59:56
URL: http://victoriali.blogg.se
Postat av: Linda-li Isaksson

Mycket bra skrivet Anna :)Själv tror jag inte på privatisering p g a det då inte kommer att vara lika vård för alla (är det iof inte nu heller tyvärr), då människor med större börs kommer att kunna köpa sig bättre vård än dom med liten börs, inte okej! Statusen på dessa vårdarbeten kommer aldrig att bli högre förrän lönerna blir det, så är det bara. Tycker att du ska lägga ut detta i Öa, men tänk då på att omvårdnadsprogrammet är 3 terminer och inte 3 år :)

2013-01-14 @ 15:18:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0